Austen Experts in Waterstones Amsterdam

Afgelopen week bezocht José Roeken van Austen Tales twee interessante lezingen van een tweetal beroemde Austen Experts. Deze werden gehouden in het filiaal van boekhandel Waterstones in de Kalverstraat in Amsterdam om de sterfdag (18 juli 1817) van Jane Austen te gedenken.

Op 25 juli was het Janine Barchas (University of Texas) die ons meenam in de (marketing)wereld van de bookcovers van het werk van Jane Austen. Op het scherm liet zij wel 200 verschillende voorbeelden zien. De eerste uitgaven van bijv. Pride and Prejudice, die nu duizenden euro’s waard zijn, waren heel sober en bestIMG_6478onden uit genaaide papieren volumes, die vaak werden ingebonden om mooi in de bibliotheek te passen van de koper. Maar rond 1850 kon je al voor 1 shilling een Railway station uitgave kopen met een kleurig uiterlijk. Die kon je gewoon weer weggooien nadat je deze had gelezen! Janine liet ook een cover zien van classroom boekjes die voor 6 penny’s te koop waren en ‘uitgeklede’ versies bevatte omdat het anders voor de kinderen te lang lezen was. Dat veel van Janine haar eigen studenten dachten dat Mr. Darcy een vampier was kwam doordat de romans werden uitgegeven door dezelfde uitgever als de Twilight serie en dus ongeveer dezelfde bookcover hadden. En zo toonden ze nog veel meer uitgaven, met ieder een verhaal erbij. Een zeer interessante lezing!

Op 28 juli was het de beurt aan Susannah Fullerton, president Jane Austen Society Australia en al een bekende van Austen Tales. Zij vertelde ons over de vele herdenkingen en onthullingen die er op dit moment zijn omdat het 200 jaar geleden is dat Jane Austen stierf. Dat ging van het uitgeven van het 10 pond biljet met Austens beeld tot de onthulling van een beeld in Basingstoke tot de Austen banIMG_6509ken die overal in Hampshire staan. Verder ging zij in op haar nieuwste boek ‘Jane and I’ een persoonlijke memoires over hoe Jane Austen haar leven veranderde. Haar hele werkzame leven draait om haar geliefde schrijfster. Zo geeft zij overal in de wereld lezingen, schrijft zij boeken over Austen, is zij voorzitter van de Jane Austen Society in Australië en neemt zij reizigers mee op literaire reizen. Zo mooi om te ervaren hoe gepassioneerd zij over Jane kan vertellen en hoe enthousiast zij haar publiek kan maken om vooral de romans te lezen en vele malen te herlezen omdat er telkens nieuwe dingen in te ontdekken zijn. En zo is dat!

IMG_6480

Met dank aan Monique Christiaan van de Jane Austen Society Nederland voor het organiseren van deze events. And thanks to Tom shopleader at Waterstones for the hospitality!