Theatervoorstelling De Ongeplukte Zusters van Almere County

Jane Austen zou net als ik enorm gelachen hebben om deze geweldige muzikale komedie! De verhaallijn van Austens roman Sense & Sensibility werd op speelse wijze aangehouden, gecombineerd met elementen uit Pride & Prejudice.  Austens kijk op sociale interactie werd gekoppeld aan hoe het anno 2023 gaat in de zaken van het hart. De vraag of er nog gehunkerd, veroverd en versierd kan worden werd met Austenwaardige satire uitgewerkt. Dit leverde hilarische uitspraken en taferelen op. De zussen Dashwood waren al 48 dus moesten toch echt opschieten om een man te trouwen. Sensibility werd Instability en Elinore was maar een saaie Piet volgens haar zus. Een in glitter gehulde Mr. Willoughby kwam als een held op het witte paard het toneel op gereden om Marianne haar zere enkel te bekijken. Daarop verscheen meteen Mr. Collins als moraalridder gespecialiseerd in de hygiënische omgang tussen de seksen. Dit om te voorkomen dat er een me-too situatie zou ontstaan. Vakkundig vertaalde zinnen uit het boek werden met verve vertolkt. Daaruit blijkt dat de makers heel goed op de hoogte zijn van de inhoud en betekenis van Austens oeuvre. De scene waarin Marianne een gesprekje moet voeren met een zeer oude Colonel Brandon was hilarisch. Moeder Dashwood moedigde haar aan om toch vooral het ‘haakje’ te maken naar de rijkdom van Brandon. De super komische opkomst van de in moderne kleding gestoken productie assistente Lucy Steele zorgde ervoor dat het publiek kon zien dat het maar een ‘theaterproduktie’ was en dat Edje (Edward Ferrars) ook maar een acteur was.
Mr. Darcy verscheen de ene keer met laklaarzen op het podium en daarna met een wit nat shirt. Hij was volgens Mrs. Dashwood een mental coach met een jaarsalaris van 5ton en dus een goede partij!

Kortom deze geweldige theatervoorstelling moet je gezien hebben. En ben je Austenfan of kenner dan beleef je er dubbel zoveel plezier aan. Zelf bewijst dit toneelspektakel voor mij persoonlijk weer eens te meer dat Jane Austens kijk op mensen na 200 jaar nog steeds actueel, fris en komisch is.

Na afloop spraken we kort met Ilse Waringa, die de teksten schreef en zelf meespeelt en Rop Verheijen die verschillende rollen op zich nam. Ze waren blij met ons enthousiasme en hopen dat alle volgers van Austen Tales de komende maanden naar de voorstelling komen.

Zie hier de speellijst van de Ongeplukte Zusters van County Almere

Garden Tours reis groot succes!

Alles klopte tijdens de 4e Austen reis met Garden Tours! Samen met Ingrid Casteels begeleidde ik een gezellige groep gasten naar locaties die een link hebben met Jane Austen. We bezochten de tuinen van Goodnestone, het Jane Austen House Museum en Chawton House in Chawton, waar Jeremy, nazaat van Edward Austen Knight, ons opwachtte, dansten met de Hampshire Regency dancers, kregen rondleidingen in Winchester Cathedral en College, zochten Mr. Darcy in de Temple of Apollo in Stourhead gardens, zaten op de banken van het kerkje in Steventon en kregen een introductie van Lizzy Bennet in het Jane Austen centre. Norton Park Hotel was onze zeer comfortabele thuisbasis! Het was 6 dagen volop genieten. Bedankt iedereen, we hebben samen enorm genoten!

Online presentatie Vier het Leven

José Roeken van Austen Tales vertelde tijdens het koffiemoment van Vier het Leven op 13 januari over het leven en werk van de Engelse schrijfster Jane Austen (1775-1817). Zij nam de deelnemers mee terug in de tijd naar de Engelse Georgian en Regency periode, begin 1800. José legde uit waarom de boeken van Jane Austen nog altijd worden gelezen en waarom er zoveel tv- en filmbewerkingen van haar romans worden gemaakt. “Het was geweldig om na afloop van mijn presentatie interessante vragen te beantwoorden. Daarnaast genoot iedereen vooral van de getoonde foto’s van landhuizen, Regency kostuums en de aantrekkelijke Mr. Darcy, de held uit Pride and Prejudice. Een aantal toehoorders waren echt van plan om een boek van Austen te gaan lezen. En natuurlijk dronken we er nu ipv koffie een kopje Engelse thee bij!”, aldus José.

Presentaties Austen Tales najaar 2021

Austen Tales verzorgt in het najaar weer een aantal presentaties!
Leuk om je op één van deze events te mogen ontmoeten en mijn passie voor Jane Austen en haar werk met je te delen!

14 september 14.30 uur
Het leven van Jane Austen, har tijd en haar familie
Theater De Mess Naarden
Reserveren 

3 oktober 13.30 uur
Sense & Sensibilitea
The Pheasants
UITVERKOCHT

12 oktober 14.30 uur
Sense and Sensibility
Theater De Mess Naarden
Reserveren 

24 oktober 13.30 uur
Sense & Sensibilitea
The Pheasants
Inschrijven via: info@thepheasants.nl

10 november 19.15 uur
Jane Austen en haar romans
Volksuniversiteit Breda, locatie Boekhandel Van Kemenade & Hollaers
Reserveren

14 november 13.30 uur
Sense & Sensibilitea
The Pheasants
Inschrijven via: info@thepheasants.nl

Nieuwe literaire teas in The Pheasants

Na de succesvolle ‘Tea with Mr. Darcy’ organiseert Austen Tales

opnieuw in samenwerking met The Pheasants twee exclusieve Sensibiliteas!

Je bent op zondagmiddag 20 juni of zondagmiddag 1 augustus van harte welkom om te genieten van:
– een vier-gangen afternoon tea met antiek linnen, klassiek servies en glanzend zilver

– een rondleiding door de Georgian en Edwardian stijlkamers van The Pheasants

– een afternoon stroll door de klassieke parterre-tuin

– twee literaire lezingen, over Jane Austen en haar roman Sense and Sensibility

– een expositie van Austen boeken en memorabilia

Lees hoe je kunt aanmelden op de agenda

Presentatie Podium deMess op 14 september 2021

De presentaties van Austen Tales in Podium deMess in naarden zijn vanwege herprogrammering ivm corona doorgeschoven naar het najaar. Dan verzorgt José Roeken van Austen Tales op 14 september en 12 oktober om 14.30 uur boeiende lezingen over Jane Austen, haar familie en de Regency periode waarin zij leefde en haar roman Sense and Sensibility.

Kijk voor meer informatie op de agenda.

Boek over The Pheasants

Austen Tales verzorgde dit najaar in samenwerking met The Pheasants een reeks succesvolle literaire lezingen: ‘Tea with Mr. Darcy’. Over dit stijlvolle miniatuur landhuis in Everdingen maakte eigenaresse Suzanne Allard een prachtig boek.

Het boek staat boordevol prachtige foto’s van o.a. de yellow library waar de presentaties over Jane Austen en Mr. Darcy werden gegeven. Het verhaal achter de foto’s is verrassend boeiend, informatief en humoristisch; een eclectische mix van het project in chronologische volgorde, achtergrond over architectuur, interior design en stijlstromingen, in een onderhoudende mix van anekdotes, technische uitleg en reisverhalen, alles doorspekt met een enorme passie voor historie, ambacht, buitenleven en schoonheid. Een boek om je in te verliezen. Het boek is een eerbetoon aan Ruud, de man van Suzanne, die plotseling overleed in 2018.

Afgelopen zaterdag overhandigde Suzanne het eerste exemplaar aan Josephine Rombouts, auteur van ‘Cliffrock Castle’, ‘Terug naar Cliffrock Castle’ en ‘De weg naar Cliffrock Castle’. Ook Austen Tales was daarbij aanwezig.

Het boek heet ‘De love affair van een Hollands huis’ en is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van Downton Abbey, Jane Austen en ‘all things British’.

Het bevat een schat aan informatie over stijl en architectuur en nuttige adressen, telt 248 pagina’s, meer dan 300 illustraties en is een gebonden, luxe uitgave. Voor € 35,- is het te bestellen via www.thebritishexperience.nl en te koop via de boekhandel in Nederland en België. (ISBN 978 94 6262 326 2)
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ingrid Casteels.
(info@thebritishexperience.nl)

Zie ook www.thepheasants.nl

Austen Tales en corona

Austen Tales verzorgt al jaren met veel plezier lezingen, presentaties, filmintroducties en literary teas! Helaas ligt dit even stil door de corona maatregelen. Health and Safety First!

In het voorjaar van 2021 hoopt Austen Tales in samenwerking met The Pheasants in Everdingen weer kleinschalige literary teas te organiseren.

Houd de website en Facebook in de gaten. We hopen dit snel in te kunnen plannen en aan te kondigen.

In the meantime: stay safe and happy!

Eerste ‘Tea with Mr. Darcy’ groot succes!

Op 7 juni was het dan eindelijk zover! We konden, na het uitstellen van de ’teas with Mr. Darcy’ ivm de corona maatregelen, eindelijk onze eerste gasten verwelkomen in The Pheasants. Het werd een groot feest! Dames in Regency kleding, heerlijke thee, smakelijke scones en sandwiches en natuurlijk de verhalen over Jane Austen en de held uit Pride and Prejudice. Na afloop mochten Suzanne en Austen Tales veel lof ontvangen, we moesten ervan blozen. De volgende geplande teas zijn volgeboekt. Er is 1 afzegging voor 21 juni dus dat is de laatste kans om erbij te zijn. Stuur een mail aan info@thepheasants.nl om je in te schrijven voor 21 juni of notering op de wachtlijst voor het najaar. You are very welcome indeed!

Inleidingen film Emma

Afgelopen week gaf Austen Tales inleidingen bij de nieuwe film Emma. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jane Austen. Ruim 120 belangstellenden kregen voorafgaand aan de film een indruk wie Jane Austen was en wat de thema’s waren in haar vierde grote roman. Ook kregen zij extra informatie over de kostuums, landhuizen, acteurs en het plot. Uit reacties na afloop bleek dat dit zeer op prijs werd gesteld. Er kon op die manier nog meer genoten worden van deze film waar Austenkenners enorm blij mee zijn. Filmhuis Bussum bedankt voor de gastvrijheid!

Heb je de inleiding gemist? De komende tijd worden ook nog inleidingen gegeven in Laren, Amersfoort en Weesp. Daarover meer zodra de data bekend zijn.